Welke werkplek verhuur jij?

De manier waarop we werken is in de afgelopen jaren sterk veranderd en die verandering zet door. Nieuwe technologie heeft een grote impuls gegeven aan de plekken waar we kunnen werken. Voor zowel zzp’ers en werknemers van een groot bedrijf is het kunnen openslaan van je laptop al snel voldoende om te werken. Daar speelt de markt flink op in. Verhuurders van coworking spaces, office en business centers, kantoor- en bedrijfsverzamelgebouwen en ook de coffee corners voorzien allemaal in plekken die passen bij onze nieuwe manier van werken.

Ik kom wekelijks op bezoek bij verhuurders van multi-tenant kantoren die een van deze concepten aanbieden. Soms zijn concepten zo succesvol verhuurd, dat het hele pand wordt gebrand onder een nieuwe succesformule. Echter, het is mij niet altijd duidelijk wat het verschil is tussen het ene concept en het andere. Vaak wordt ook anders invulling gegeven aan concepten die zich onder dezelfde naam op de markt presenteren. Om een verdeling te maken in de meest voorkomende concepten heb ik ze verdeeld op de manier waarop ze waarde toevoegen voor hun huurders:

Coworking spaces

Working 2.jpg

Deze concepten zullen in de kern nastreven om professionals te verbinden zodat relevante kennis en zelfs opdrachten gedeeld kunnen worden. Bij het aanbieden van een coworking formule wil je huurders offline en steeds vaker online verbinden. Coworking spaces zijn hot. Ze voorzien in alles om huurders een goede en vooral inspirerende en leuke werkplek te bieden en hebben een sterke branding. Huurders zijn veelal (maar niet altijd meer) zzp’ers of kleine bedrijven die op zoek zijn naar deze verbinding, ze zoeken naar partners om professioneel mee samen te werken en verder te komen. Daarnaast zijn we sociale wezens en ook als je geen directe collega’s hebt wil je tijdens je lunch je weekend bespreken. Als verhuurder wil je dit binnen jouw gebouw faciliteren zodat huurders zich met de community op die plek verbonden voelen. Je creëert een unieke plek waar huurders je ruimte aanbevelen omdat er veel interessante mensen werken.

Office & Business centers

Working 3.jpg

Bij office & business centers ligt de nadruk op het huren van (flexibele) kantoorruimtes of werkplekken op verschillende locaties. Meestal met een abonnement en reserveringsmogelijkheid. Het draait er dan om dat bedrijven een goede en volledig uitgeruste kantoorruimte hebben en gezamenlijke voorzieningen gedeeld worden. Deze voorzieningen zijn vaak uitgebreid: vergaderruimtes, virtuele kantoren en conferentieruimtes. Met een online service is het mogelijk om reserveringen te doen of in contact te komen met de verhuurder. Hier is samenwerking en het delen van informatie niet vanzelfsprekend. De focus ligt meer op het aanbieden werkplekken of ruimtes met korte(re) huurcontracten en het delen van high-end kantoorvoorzieningen.

Bedrijfs- en kantoorverzamelgebouwen

De variatie tussen het type verhuurders van deze plekken is enorm. Van het aanbieden van ruimtes voor kleine tot de grootste bedrijven uit binnen- en buitenland. Soms worden kantoren volledig uitgerust aangeboden, maar vaak is het aan de huurder om de plek naar eigen wens in te richten. Huurders delen een gezamenlijke toegang en portiek, soms de sanitaire ruimte en een restaurant of kantine. Vaak bieden verhuurders een professionele omgeving aan die past bij een specifiek segment. Prijzen voor ruimtes verschillen sterk afhankelijk van de locatie.

Working4.jpg

Vooral de verhuurders die zich richten op middelgrote en kleine bedrijven, bieden steeds vaker een plek aan met een thema. Het is een verhuurstrategie om niet te vervallen in een wedstrijd ‘wie kan het goedkoopst kantoorruimte aanbieden’. Verhuurders bieden bijvoorbeeld ruimtes aan voor ondernemers in de creatieve industrie of de gaming industrie. Ruimtes en voorzieningen worden op deze specifieke groep aangepast, door geluiddichte muren, goede afzuiging of supersnel internet. Huren is alleen maar mogelijk als je ook daadwerkelijk tot deze beroepsgroep hoort. Zo creëert de verhuurder een hotspot voor bedrijven in een specifieke sector. Thema’s of type huurders worden voor het creëren van identiteit van een plek steeds belangrijker. Steeds meer eigenaren van deze bedrijfs- en kantoorverzamelgebouwen sturen op offline en online samenwerking van huurders om succesvol ondernemen in een specifieke industrie te faciliteren.

Coffee shops

rawpixel-com-310778.jpg

Het lijkt soms of er meer mensen aan het werk zijn in koffie plekken dan dat ze koffie aan het drinken zijn. Geen huur maar ook geen diensten of structuur, het is daardoor moeilijk relevante connecties te maken. Het werkt voor creatieve takenen bij uitstek geschikt voor informele afspraken. Kosten zijn beperkt tot het aantal koppen koffie die je drinkt.

Het aanbieden van multi-tenant concepten is hot en alhoewel het in de basis altijd gaat over het verhuren van werkplekken en kantoorruimtes zitten er grote verschillen in de manier waarop verhuurders zich willen onderscheiden. Wij zien vooral grote verschillen in het faciliteren van contact en connectie tussen huurders. De mate van betrokkenheid en inzet van de beheerder of community manager is hier de sleutelfactor.

Voor mijzelf verduidelijkt deze verdeling de verschillende termen en concepten en daarmee de markt waar ik op stuur in sales voor ons bedrijf. Heb je een nieuw concept gezien dat ik gemist heb of opmerkingen en aanvullingen over de verdeling dan hoor ik ze graag in een reactie.